Erythritol (E968) je oblíbené sladidlo s nízkým kalorickým obsahem. Diskutuje se ale o jeho vedlejších účincích
Před 1 měsícem
Mezi oblíbené náhrady cukru vyskytující se v produktech určených nejen pro diabetiky patří přísada s označením E968 neboli erythritol. Jedná se o alternativní sladidlo, které se v malém množství přirozeně nachází i v některých druzích ovoce. Vyrábí se procesem zvaným fermentace a na rozdíl od klasického cukru nepodporuje vznik zubního kazu. Erythritol je přírodní cukerný alkohol, který se často používá jako náhražka cukru v různých potravinách a nápojích. Je oblíbený mezi lidmi, kteří se snaží snížit příjem kalorií, protože má velmi nízký energetický obsah, a to přibližně 0,2 kcal na gram, což je téměř nulová hodnota ve srovnání s běžným cukrem. Erythritol se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, jako jsou hrozny či melouny, a také v potravinách fermentovaných mikroorganismy, jako je například víno a sýr.