Nejvíce nebezpečného akrylamidu našli hygienici v chipsech. A také v pečivu
Před 22 hodinami
Dříve se říkalo, že spálené je na krásu, dnes už se ale ví, že čím vypečenější například řízek nebo chipsy jsou, tím panuje vyšší riziko, že obsahují potenciálně karcinogenní akrylamid. To se ostatně potvrdilo při nedávně celorepublikové kontrole. Už letos v únoru Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během svých pravidelných kontrol prověřovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě. U nevyhovujících vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, u 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.