Před 2 roky • 43013 zhlédnutí
Řízek Ondráš je přírodní řízek zapečený v bramboráku. Tradičně se připravuje ve Slezsku, ale i na Valašsku. Udělejte si ho také u vás... Ale s malým zlepšovákem! Suroviny Bramborákové těsto: oloupané brambory hladká mouka sůl česnek pepř drcený kmín majoránka krapet mléka 1 vejce Náplň: petrželová nať celerová nať plátky měkkého salámu plátky trvanlivého salámu (např. Herkules, Křemešník, Poličan) niva sádlo na smažení. Postup přípravy receptu Připravíme bramborákové těsto z nastrouhaných brambor a uvedených ingrediencí. Na rozehřátou pánev dáme sádlo a vrstvu bramborákového těsta. Na ni postupně klademe listy celeru a petrželky, nakrájenou nivu, plátky měkkého a voňavějšího salámu. Vše „uzavřeme“ další vrstvou bramborákového těsta. Pánev přikryjeme pokličkou, aby se horní vrstva těsta „zatáhla“ a řízek šel lépe otočit. Po otočení smažíme bez pokličky. Vynikající náplň je list libečku, tvarůžky a salám. Mějme však na paměti, že niva i tvarůžky dodají řízku typickou výraznou chuť, takže těsto solíme a kořeníme velmi uvážlivě. Podáváme s protichřipkovým salátem, případně se zelným salátem s červenou řepou, nebo jen s kečupem.